Voor wie?

De Compassie training (Mindfulness Based Compassionate Living, MBCL) is bedoeld voor diegenen die een acht weekse mindfulness training (MBSR/ MBCT) hebben gevolgd en hun beoefening willen verdiepen met de beoefening van compassie
Met name is deze cursus bedoeld voor mensen die wel ondervonden hebben dat mindfulness beoefening hen goed doet, maar die moeite hebben deze in hun leven te integreren en een milde, vriendelijke houding daarbij te ontwikkelen.

Net als bij de mindfulness training zijn de voornaamste leermeesters de eigen ervaring en de uitwisselingen in de groep. Deelnemers zijn vrij in wat en hoeveel ze met elkaar delen en hoeven de problemen voor elkaar niet op te lossen. Wel kunnen ze elkaar ondersteunen door ook in de uitwisselingen mindfulness en compassie te beoefenen.

Vergelijkbaar met de mindfulness training, wordt ook deze training aangeboden aan mensen met diverse problemen. De focus ligt niet op specifieke vormen van lijden, maar op onze relatie met het lijden zoals het zich aandient in ons bestaan – in welke vorm ook. MBCL is geen vervanging van werkzame behandelmethoden voor specifieke aandoeningen, maar kan een aanvulling daarop zijn. Compassiebeoefening kan ons helpen om in een gegeven situatie met wijsheid te kiezen voor methoden met zoveel mogelijk heilzame en zo min mogelijk schadelijke effecten.